Skip to content

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i Malaysia i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19.
Siden er senest opdateret den 9. april 2020 kl. 12.00 KL-tid.

LÆS OGSÅ HYPPIGE SPØRGSMÅL og SVAR HER

OPFORDRING TIL AT REJSE HJEM FRA MALAYSIA TIL DANMARK STRAKS

Rejsende på turist- og besøgsrejser samt studerende på midlertidige studieophold opfordres indtrængende til at rejse tilbage til Danmark straks. Der er nu meget få flyforbindelser ud af Kuala Lumpur.  NYT: Ved udlændinges afrejse fra Malaysia kræver myndighederne nu, at den udenlandske rejsendes ambassade udsteder et dokument, som bekræfter den pågældendes rejse og mulighed for at indrejse i hjemlandet. Rejsende bedes i god tid før rejsen henvende sig til ambassaden derom og sende kopi af pas og flybillet m.h.p. udstedelse af det krævede dokument. For rejse mellem delstater i Malaysia kræver de malaysiske myndigheder både et dokument fra ambassaden og et dokument om rejsen udstedt af en politistation på stedet, hvor rejsen indledes.

Der kan med kort varsel opstå muligheder for pladser på særfly til et par europæiske destinationer (ikke i Norden). Plads kan ikke garanteres. Rejsende vil også skulle arrangere transport fra den europæiske ankomstlufthavn videre til Danmark. Prisen antages alt i alt at ville svare til en kommerciel flyforbindelse fra Kuala Lumpur til Danmark. Hvis man er interesseret i at komme på en venteliste til et af disse få fly, bedes man meddele ambassaden dette på kulamb@um.dk med klar angivelse af navn og telefonnummer.

Generelt råder Udenrigsministeriet siden 13. marts 2020 danske rejsende, der befinder sig ude i verden, til at rejse hjem, så snart det er muligt, i tæt dialog med dit rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab. Denne opfordring gælder ikke, for danskere, der er fastboende i udlandet.

VEDR. INDREJSEFORBUD OG MULIGHEDER FOR HJEMREJSE: 

Den malaysiske regering annoncerede den 16. marts en række tiltag, som betød rejserestriktioner og nedlukning af dele af samfundet fra den 18. marts frem til den 31. marts 2020. Premierministeren meddelte den 25. marts, at restriktionerne nu forlænges indtil, foreløbig, den 14. april 2020. Der indføres en række skærpelser i restriktionerne på bevægelsesfrihed fra 1. april 2020.

Der gælder et generelt indrejseforbud i Malaysia for udlændinge fra den 18. marts til, nu, den 14. april 2020. Det gælder også indehavere af længerevarende visum, herunder MM2H, og arbejdsvisum. Udlændinge med permanent opholdstilladelse ("Permanent Residence") kan indrejse. Efter indrejse anbringes man straks i et karantænecenter. Selvkarantæne er ikke længere en option.  Udenlandske studerende i Malaysia opfordres af de malaysiske myndigheder til at rejse hjem. Ambassaden anbefaler, at danske studerende følger denne opfordring og udrejser snarest muligt. De malaysiske myndigheder har stillet i udsigt, at de studerende vil kunne returnere, når indrejserestriktionerne ophæves.

Rejser til og fra Malaysia
Den malaysiske premierminister holdt den 16. marts en tale, hvori han annoncerede en række restriktive tiltag, som er trådt i kraft med virkning fra den 18. marts. Disse restriktioner vil være gældende til i hvert fald den 14. april 2020.

Blandt de væsentligste tiltag er:

  • Restriktioner på indrejse for alle turister og ikke malaysiske besøgende.
  • Lukning af forretninger med undtagelse af dagligvarebutikker. Fra 1. april indskrænkes åbningstider.
  • Lukning af børnehaver, skoler og uddannelsesinstitutioner.
  • Forbud mod forsamlinger (herunder religiøse forsamlinger).
  • Forbud mod al unødvendig færdsel. Det omfatter også spadsereture og løbeture. Politiet skrider i stigende udstrækning ind mod færdsel, som ikke kan "retfærdiggøres" med indkøb af dagligvarer eller tvingende transport-behov. Der statueres fra tid til eksempler med ganske hårde straffe.
  • Offentlig transport (tog, busser) fungerer fortsat, men med reduceret frekvens. NYT:Togdriften fra centrum af Kuala Lumpur til lufthavnen stopper fra den 3. april om aftenen. Det er fortsat muligt at benytte Grab (en i Malaysia udbredt e-hailing service). Tidsrummet, hvor offentlig transport kan benyttes, er blevet indskrænket fra 1. april. Ligeledes fra 1. april gælder det, at det at førere af private biler ikke må køre med passagerer.
  • 14 dages karantæne for malaysiske rejsende, der returnerer til landet.

Indrejserestriktionerne omfatter efter talens ordlyd ”all tourists and foreign visitors” (alle turister og udenlandske besøgende). Implikationerne heraf - som de kendes i øjeblikket - er beskrevet ovenfor.

Udenlandske studerende skal forblive, hvor de er indkvarteret, medmindre de rejser hjem, hvilket de malaysiske myndigheder opfordrer til. Ambassaden anbefaler, at denne opfordring følges, og at man udrejser snarest muligt.

I følge de foreliggende oplysninger, kræves det i forbindelse med transit i Kuala Lumpur mhp. at rejse videre ud af landet, at man ind- og udrejser i samme terminal. Man kan i Kuala Lumpur lufthavn ikke skifte fra KLIA til KLIA2 og vice versa. Vær opmærksom på, at nogle flyselskaber kun flyver til/fra KLIA, andre kun til/fra KLIA2. 

Der er nu temperatur-scannere i Kuala Lumpur lufthavn også ved udrejse. Kun rejsende med en temperatur under 38 grader får lov til at udrejse.

De generelle anbefalinger for alle rejsende følger af Udenrigsministeriets rejsevejledning for Malaysia her


Sabah og Sarawak
De to malaysiske delstater på Borneo, Sabah og Sarawak, har deres egne immigrationsmyndigheder, hvilket betyder at indrejserestriktionerne til disse stater kan være anderledes end dem, der gælder for fastlands-Malaysia, jf. ovenfor. Malaysia Airlines har opdateringer om indrejserestriktionerne.

Sarawak indfører pr. 18. marts 2020 14 dages hjemmekarantæne for alle personer, der ankommer til Sarawak. Dette omfatter personer med permanent, længere- og kortvarende opholdstilladelse. Sarawak har den 21. marts 2020 lukket grænseovergangene til Brunei og Indonesien (Kalimantan). 


Sabah (Borneo) indførte den 17. marts 2020 indrejseforbud for alle, der ikke er borgere i Sabah, medmindre de på forhånd skaffer sig særlig tilladelse fra den lokale regering.


Muligheder for hjemrejse

Der er ikke direkte fly fra Malaysia til Danmark, og hvis du er i delstaterne Sarawak eller Sabah skal du først til Kuala Lumpur. Se ovenfor om transit i Kuala Lumpur fra indenrigsfly til udenrigsfly. Der er fortsat enkelte fly ud af Malaysia fra Kuala Lumpur, men situationen strammer til. Danskere, som ikke er fastboende, bør derfor udrejse snarest. Flere skandinaviske rejsende har benyttet rejsebureauet STAR TRAVEL (Tel. 0060126292177, www.startravel.com.my), som kan give et overblik over eventuelle ledige pladser, eventuelt med Qatar via Doha, eller til London med Malaysian Airlines. Flyforbindelserne ud af Kuala Lumpur er nu meget få. Der er undertiden "no shows" ved flyafgange. Nogle rejsende, som er taget i lufthavnen uden bekræftet billet, har haft held med at skaffe sig en plads efter en "no show". Følg i øvrigt med på flyselskabernes hjemmesider og ambassadernes hjemmesider i de lande, hvor du planlægger at være i transit. Der kan være rejserestriktioner, krav om helbredsattester og forsikringer, eller ændrede ruter, så visse transitruter kan med kort varsel vise sig ikke at være en praktisk mulighed.

Følg også med her for løbende opdateringer på rejserestriktioner for flere lande. 

Rejsende på Borneo kan rejse til Kuala Lumpur med lokale selskaber og følge mulighederne beskrevet ovenfor.

Flyselskab

Telefonnummer

Link til bookingside

Qatar Airways

+974 4023 0000

https://www.qatarairways.com/en/homepage.html

Malaysia Airlines

+6 1 300 88 3000

+6 03 7843 3000

https://www.malaysiaairlines.com/my/en.html

Malindo Air

+6 03 7841 5388

https://www.malindoair.com/

KLM

+60 3 7712 4555

https://www.klm.com/home/my/en

Emirates

+6 03 6207 4999

https://www.emirates.com/my/english/

Thai

+6 03 2034 6900

https://www.thaiairways.com/en_MY/index.page#

Air Asia

+91 80 4666 2222

+91 80 6766 2222

https://www.airasia.com/en/gb

Firefly

+603 8776 4755

https://www.airpaz.com/en/airlines/FY-FireFly?m=e&p=&k=firefly&c=&d=c&dm=&a=161111959&u=kwd-74835690077337:loc-112&l=2216&utm_source=bingads&utm_medium=cpc&utm_campaign=all_campaign&msclkid=c4d80c73d5f612824799521f376b958c

Singapore Airlines

Kuala Lumpur:+60 3 2618 6333

Kota Kinabalu:+60 88 485 450 / 451 / 452

Penang:+60 4 263 3201

https://www.singaporeair.com/en_UK/my/home#/book/bookflight

Information om afgange fra KLIA1: http://www.klia.com.my/flight-information/departures

Information om afgange fra KLIA2: http://www.klia.com.my/klia2/flight-information/departures

Indrejserestriktioner i Danmark
De nye indrejserestriktioner til Danmark, har i nogle tilfælde gjort det svært for ikke danske statsborgere rejsende til Danmark at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). 
Har du brug for at få lavet et ”certificate to board”, men er i tvivl om definitionen af et ’anerkendelsesværdigt formål’, kan du kontakte Rigspolitiets hotline på +45 7020 6044.
Læs også FAQ om hvad der udgør et anerkendelsesværdigt formål (engelsk) her.  

Information til danskere bosat i Malaysia
Danskere bosat i Malaysia opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler:

  • Pressemeddelelser om coronavirus/COVID-19 fra det malaysiske Sundhedsministerium findes her (tryk ”English” øverst i venstre hjørne for information på engelsk) og på Twitter her. På Twitterkontoen offentliggøres daglige tal for niveauet af lokal smittespredning samt den regionale fordeling. Sproget er oftest Bahasa, men der er også opdateringer på engelsk mindre hyppigt.
  • Du kan læse WHO’s råd om, hvordan du bedst beskytter dig.

De lokale sundhedsmyndigheder opfordrer personer, der oplever ikke-akutte symptomer på coronavirus/COVID-19, til, i første omgang, at tage kontakt til de lokale sundhedsmyndigheder på den dertil oprettede hotline på ét af følgende telefonnumre: +6 03 88810200, +6 03 88810600 eller +6 03 88810700. Eller kontakt dem på e-mail: cprc@moh.gov.my.

 

Behandling af COVID-19 smittede foregår udelukkende på offentlige hospitaler. Det gælder uanset om man har en privat sygeforsikring eller ej.

 

Nem adgang til vigtig information
Ambassaden opfordrer alle danskere i Malaysia til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade på telefonnummer: +6 03 2032 2001.

Uden for ambassadens åbningstid vil opkald blive omstillet til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter, som også kan kontaktes direkte på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet har midlertidigt oprettet en Task Force Asien, telefon 0045 33 92 13 44, email: coronaasien@um.dk

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

Facebook-gruppe

Er du strandet uden for Danmark - eller er du udlandsdansker, der gerne vil hjælpe andre danskere i en svær situation? Udenrigsministeriet har oprettet en facebook-gruppe, så danskere i udlandet kan støtte op om hinanden. Tilmeld dig på https:/www.facebook.com/groups/danskereglobalt/